Çarşamba , Kasım 20 2024
Türkiye'de Medya TÜRGEV ile Turkuvaz Medya eilnde Tekelleştiriliyor. Arzu Akalın

Medya’nın tekelleşmesinde TÜRGEV’in rolü

Türkiye’de Medya yıllar önce tekelleşmeye başladı. Bir çok Basın ve medya kuruluşunda yer alan bu konuda TÜRGEV’in adı ”Türkiye’de Medyanın Tekelleşmesi” ile anılmadı. Oysa ki TÜRGEV açık ve aleni bir şekilde Medya tekelini elinde bulunduran Turkuvaz Medya’nın avukatlığına soyunmuş ve yıllardır TÜRGEV’in genel başkanı Arzu Akalın Turkuvaz Medya’nın avukatlığını yapmaktadır.

TÜRGEV Genel Başkanı Arzu Akalın irili ufaklı kendilerinden bağımsız Medya şirketlerini çeşitli oyunlarla bünyesine katmakta veya Patent davaları açarak saf dışı bırakmaktadır. Bu durumdan Aktüel İntermedya olarak bizde nasibimizi aldık ve Türkiye’de TÜRGEV eli ile Medyanın tekelleştirilmesinin kurbanlarından biriyiz.

Turkuvaz Medya’nın tarafımıza açmış olduğu haksız Patent itiraz davalarında her ne kadar Patent kurumu tarafından markamız tarafımıza tescil edilmiş olsa da avukatları TÜRGEV Genel Başkanı Arzu Akalın’dı. TÜRGEV’in yapısını ve nüfusu bilinen bir gerçek ve kazanmış olduğumuz kabul edilmeyen bir dava nasıl oldu da İstinafa ve Yargıtay Mahkemesine kadar götürüldü anlayamadık. Oyunlar bu kadarla da sınırlı kalmadı ve Avukatlığımızı yapan Tunus Hukuk Bürosu Avukatlarından Av. Servet Batuhan Bilgin, Av. Dilay Büyükçetin ve Av. Özge Kocaman Ertürk Yargıtay’daki itiraz haklarımızı kullanmamış ve davayı kasıtlı bir şekilde tamamlamayarak bütün savunma haklarımızı elimizden almıştı.

Turkuvaz Medya ve TÜRGEV arasında karanlık bir bağ var. Bu karanlık bağ korsanlar gibi 22 yıllık markamızın ansızın karşısına çıkmış ve 22 yıllık emeğimizi bir çırpıda çeşitli oyunlarla bertaraf etmiştir. TÜRGEV ve Turkuvaz Medya bu gücünü nereden alıyor. Neden her şeyi hukuka uygun ve nizami bir şekilde insanların hakkına hukukuna girmeden emeğinin karşılığını vererek yapmıyor. Kendilerini yenilmez ve karşısına çıkılamaz bir güç olarak gördüklerinden olsa gerek. Zira Tunus Hukuk Bürosu avukatı ve savunmamızı yapmak için tuttuğumuz ve bizi resmen yarı yolda bırakması ve davamızı satması için üstüne para verdiğimiz Av. Servet Batuhan Bilgin (TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın ve Turkuvaz Medya’yı kast ederek) ilişki içerisinde olduğunu, görüştüğünü ve ters düşmek istemediğini belirtmiştir. Av. Servet Batuhan Bilgin ”Sizin yüzünüzden niçin milletle ters düşeyim” ifadesini de tarafımıza karşı söyleyerek olayda kasıt olduğunu resmen belirtmiştir.

Bu sebeplerle ilan edilmelidir ki Türkiye’de Medyanın Tekelleşmesinin başında TÜRGEV bulunmaktadır. Aksi taktirde kim TÜRGEV genel başkanının Turkuvaz Medya’nın avukatlığını yapmasının sebebini nasıl açıklayabilir ki ?

Turkuvaz Medya’yı biraz da tanıyalım.

Sabah-atv parası Katar ve devlet bankalarından çıktı. Çalık Grubu, 1.1 milyar dolar teklif ettiği atv-Sabah Grubu için gerekli ödemeyi yaptı. Edinilen bilgiye göre Vakıfbank ve Halkbank’tan 375’er milyon dolar kredi kullanan Çalık, kalan parayı ise Katar’dan buldu. Çalık ’Katarlı medya kuruluşu Al Wasaeel International Media’ya yüzde 25 hisse karşılığında ortak aldığını duyurdu. Ancak Türk kamuoyunun tanımadığı bu grup hakkında detaylı bilgi verilmedi.

TASARRUF Mevduatı ve Sigorta Fonu’nun (TMSF) 5 Aralık’ta ihalesini yaptığı atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 1 milyar 100 milyon dolar veren Çalık Grubu, ödemeyi dün yaptı. Böylece Ahmet Çalık atv-Sabah’ın yeni patronu oldu. Çalık, TMSF’nin tanıdığı sürenin dolmasına 3 gün kala 1.1 milyar doları Vakıfbank ve Halkbank’tan aldığı 375 milyon dolarlık kredilerle karşılarken, kalanını da Katar menşeili medya kuruluşu Al Wasaeel International Media’ya yüzde 25 hisse satarak karşıladı.

GÜN BOYU PARA BEKLENDİ: Ödemeyi yapmak için 25 Nisan’a kadar vakti olan Çalık Grubu, işlemi dün tamamlayacağı konusunda TMSF’yi bilgilendirdi. TMSF çalışanları da, bütün gün Çalık’tan gelecek 1.1 milyar doların hesaba yatmasını bekledi. Ancak Amerikan EFT (elektronik para transferi) sisteminin Türkiye saati ile 16.30’da açılması paranın TMSF hesabına yatışını geciktirdi. O nedenle beklenen açıklama gün boyu gelmedi.

AÇIKLAMA ÇALIK’TAN GELDİ: Çalık Grubu saat 19.00’da bir açıklama yaparak, ödemeyi yapıp medya grubunu devraldığınu duyurdu. Para ise TMSF’nin hesabına ancak 19.45’te geçti. Çalık açıklamasında 750 milyon doları Vakıfbank ve Halkbank’tan alınan proje finansmasıyla karşıladığını duyurdu. Günlerdir “Çalık 2 kamu bankasından kredi buldu” diye konuşulduğu için, bu açıklama sürpriz olmadı. Ancak, 500 milyon dolarlık tutarın “Çalık Grubu ve ortağının hisseleri oranında” konulduğu açıklaması dikkat çekti.

KATARLI ORTAK BULDU: Çalık’ın ortağı ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Katar’dan çıktı. Ortağının Katar menşeili medya kuruluşu “Al Wasaeel International Media Co” olduğunu duyuran Çalık, bu şirketin “mevzuata ve ihale şartnamesine uygun olarak Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık’a yüzde 25 ortak olduğu” bilgisini verdi. Ancak 500 milyon doların ne kadarının Katar’dan geldiği belirtilmedi. Böylece Turkuvaz Medya Grubu’nun, Türkiye’nin ödenmiş sermayesi en yüksek medya grubu haline geldiği belirten Çalık, yeni ortağı olarak ilan ettiği Katarlı şirket hakkında ise detaylı bilgi vermedi.

EMİR’İN ŞİRKETİ Mİ: Açıklamada yer aldığı şekliyle internetten yaptığımız araştırmalarda, bu isimde bir şirketin izine rastlayamadık. Bunun üzerine doğrudan Katar’la bağlantı kurarak bilgi toplamaya çalıştık. Edindiğimiz bilgilere göre Katar Emiri’nin Al Wasil adında bir şirketler grubu vardı. Buna göre Çalık’ın açıklamasında sözü edilen “Al Wasaeel” Emir’in şirketi olabilirdi. Ancak bu yöndeki sorularımıza “Şimdilik bu bilgileri verebiliyoruz, daha sonra açıklama yapılacak” yanıtı verildi.

Kredi veren devlet bankaları susuyor

ÇALIK Grubu’na 375’er milyon dolar kredi sağlayan Halk Bankası ile Vakıfbank yöneticileri, konuyla ilgili olarak bireysel ya da kurumsal bir açıklama yapmaktan kaçınarak, suskun kalmayı tercih etti. Kamu bankalarına yakın bir kaynak, “TMSF’den yani bir kamu kuruluşundan satın alınan şirketler için yapılan ödemenin, kamu bankalarından sağlanmasında hukuki, teknik, riske dayalı ve meşruiyet açısından hiçbir sorun yok mu” sorumuza şu değerlendirmeyle karşılık verdi: “Burada bankaların girdiği bir risk yok. Kamu bankaları, ilk kez Çalık Grubu’na büyük kredi kullandırmıyor. Daha önce de sözgelimi Koç grubuna önemli tutarda bir kredi sağlandı. Kredi sağlanırken önemli olan, firmanın kredibilitesi, ödeme gücü, banka açısından da bankanın kaynakları ve likiditesidir.”

BORSAYA BİLDİRİLMEDİ: Halkbank ile Vakıfbank’ın her ikisinin de yüzde 25 oranındaki hisseleri daha önce halka arz edilmişti. Bu kapsamda sözkonusu kredi tutarlarının büyüklüğü nedeniyle her iki bankanın, İMKB’ye açıklama yapmak zorunda olup olmadığı konusu gündeme gelmedi. Edinilen bilgiye göre, kamu bankaları, bu konudaki haberler çıkmaya başlayınca, durumu SPK’ya sordu. SPK’dan bankalara, “kredi kullandırımı için İMKB’ye açıklama yapılması gerekmiyor” yolunda bir yanıt alındı. Hükümet, Halkbank’ın kalan yüzde 75’ini bu yıl blok satış yöntemiyle özelleştirmeyi, Vakıfbank’ta ise ikinci bir halka arza çıkmayı planlıyor.

3 milyar dolarlık grubun patronu

MALATYA’nın Yeşilyurt kasabasında başlayan yaşam öyküsünü İstanbul merkezli Çalık Holding’in patronu olarak sürdüren 49 yaşındaki Ahmet Çalık, 30’lu yıllardan bu yana tekstilci olan bir ailenin oğlu. 90’lı yıllarla birlikte Türkmenistan’a yaptığı yatırımlar ve Türkmenistan’ın merhum Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’na yakınlığı ile dikkatleri çekmeye başlayan Çalık, bugün Arnavutluk olmak üzere 13 ülkede çeşitli iş kollarında faaliyet gösteriyor. Tekstilin yanı sıra inşaat, enerji, telekomünikasyon, finans, pazarlama ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren Çalık Grubu’nun aktif büyüklüğü 3 milyar doları aşıyor. Samsun-Ceyhan-Petrol Boru Hattı olarak bilinen Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’ni de (TAPCO) yapımını da üstlenen grup bünyesinde 34 şirket ve 15 bin çalışan bulunuyor. Yapılan açıklamada, medya grubu ile birlikte çalışan sayının 18 bine ulaşacağına dikkat çekildi.

Satış süreci nasıl gelişti

TMSF, 1 Nisan 2007’de Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu (Turgay Ciner) şirketlerinin yönetim ve denetimlerine el koydu. TMSF, Bilgin ile Ciner arasında gizli bir protokolün ortaya çıkması üzerine bu kararı aldı.

TMSF, 4 Eylül 2007’de satış ilanı verdi ve ihale gününü 7 Kasım 2007 olarak duyurdu. Ancak TMSF daha sonra “katılımcılardan gelen yoğun talep ve araya giren bayram tatili” nedeniyle takvimi ertelediğini ilan etti.

5 ARALIKTA İHALESİ YAPILDI

İhaleye ön yeterlilik almak için 3 grup başvuruda bulundu. Bunlar Nurol, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuvaz Radyo ve Televizyon ile RTL-İpek-Sancak Grubu oldu.

TMSF’nin 5 Aralık’ta atv-Sabah’ın satışı için düzenlediği ihalede, Çalık Grubu şirketi Turkuvaz Radyo ve Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık, 1.1 milyar dolar teklif etti.

25 NİSAN’A KADAR SÜRESİ VARDI

TMSF, ihalenin ardından Turkuaz Radyo Televizyon’un teklifini Fon Kurulu’nun onayına sundu. Ancak nihai karar verilmeden önce, görüş almak için ihale sonucu Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Rekabet Kurumu’na görüş almak için gönderildi.

Buralardan gelen onay üzerine TMSF, ödemeyi yapması için Çalık’a 60 günlük süre verdi. 21 Şubat 2008’de verilen bu süre 25 Nisan’da dolacaktı. Çalık son günü beklemedi.

Şirketlerinde ’atv’ ve ’Yeni Asır’ adını kullandı

SABAH-atv Grubu’nu Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş olarak 1.1 milyar dolarla alan Çalık Grubu, devir işleminden önce medya sektöründe faaliyet göstereceği şirketlerini de kurdu. 27 Eylül 2005 tarihinde kurulan Turkuvaz Telekomünikasyon Hizmetleri AŞ’nin ismini 16 Kasım 2007’de Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık AŞ olarak değiştiren Çalık Grubu, yılbaşından bu yana 14 yeni şirket kurdu. Çalık’ın kurduğu medya şirketleri arasında “atv” ve “Yeni Asır” isimlerinin de kullanılmış olması dikkat çekti.

Turkuvaz’ın 6 gazete 1 TV 1 radyo ve 11 dergisi oldu

BUNDAN sonra Turkuvaz A.Ş bünesinde faaliyet gösterecek olan işletmeler şunlar: “atv Televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır, Pas, Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport, Hukuki Perspektifler dergileri.”

Başbakan’ın damadı ağabeyiyle iş başında

AHMET Çalık’ın bu yılın en çok konuşulan isimlerinden biri olmasında atv-Sabah Grubu’na alıcı olması kadar, iktidara yakınlığı da oldu. Çalık, üstlendiği işler, girdiği ihaleler kadar, yanında genel müdür olarak çalışan “Başbakan’ın damadı” Berat Albayrak ile birlikte ana muhalefet partisi CHP’nin adını Meclis gündemine taşıdığı bir isim oldu. Ahmet Çalık, Sabah-atv Grubu’nu ise bir başka Albayrak’a emanet etti. Berat Albayrak’tan önce Çalık Grubu’nda Genel Müdürlük yapan ağabey Serhat Albayrak, şu anda Çalık’ın medyadaki sağkolu. Gruptan ayrıldıktan hemen sonra Star Gazetesi’nde Genel Müdürlük yapan Serhat Albayrak, Çalık’ın ihaleyi kazanmasının ardından geri dönerek çalışmaları üstlenmişti. (Hüürriyet : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sabah-atv-parasi-katar-ve-devlet-bankalarindan-cikti-8765369 )

Ayrıca Kontrol Et

Güçlü ve sürdürülebilir büyüme oranları için yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek üretime ağırlık vermek mecburiyetindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gelişen Sekiz Ülke (D–8) Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Güçlü ve sürdürülebilir …

Bir yanıt yazın